Queen of Malinalco TOMATILLO - Physalis ixocarpa
Egy igazi kincs magjai kerültek tavaly a birtokomba. Ime, egy különleges fajtája Tomatillonak.
(Alias mexikói földicseresznye.)
Ő egy nagy termésű, különlegesfajta. Hosszúkás, jellegzetes formájú, aranysárga gyümölcseit az első fagyokig nagy tömegben hozza, ízletes és C-vitaminban gazdag. A növény többször elágazó, felágaskodó, a tövén fásodó szárú. Magassága elérheti a másfél métert.
A mikor világoszöld színű lesz, ekkor már érdemes leszedni ha salsa-t akarunk készíteni. Nem ön-termékeny, legalább két tövet kell ültetni ahhoz, hogy termést hozzon.
A salsa az egyik legnevezetesebb étel, amit készítenek belőle.
Hozzávalók:
4db Tomatillo, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes hagyma, egy kis csokor koriander, zöldje, 1 db piros kápia paprika, só,
Elkészítése:
Szedjük le a csészeköpenyt a termésről, mossuk le a ragacsosságot, /nem kell hámozni/! Főzzük meg a Tomatillot – ez kb. 2-3 percig tart. Tegyük egy tálba, mixeljük meg a hagymával, fokhagymával és a kápia paprikával, valamint a korianderrel. Inkább darabos legyen, így csak rövid ideig mixeljünk. Forraljuk fel /egy csipet tartósítószert is tegyünk bele!/ és töltsük üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba.
Ahol a paradicsom megterem, ott a Tomatillo is!
|