OKRA
Az okra magot nálam bármikor beszerezheted. 1 csomag (10 mag) 350 Ft + postadíj 150 Ft.
Az okra egy Hibiszkusz fajta és a mályvák családjába tartozik.
Május végén vessük. Júniusban ki is bújnak a földből a palánták. A mi éghajlatunkon, július végén, augusztus elején virágzik mindaddig, amíg a középhőmérséklet nem csökken 20 °C alá. Bordázott, zöld toktermése gyorsan növekszik, 3-6 napos korában már szüretelhető. Az egy hétnél idősebb termések már rostosabbak, fásabbak, fogyasztásra nem alkalmasak, ezért az okra termését 2-3 naponta szedjük. A gyakori szüreteléssel elősegítjük az újabb termések fejlődését is. Általában szeptember közepéig szedhetők a termések, néhányat meghagyhatunk magérlelésre is.
Fontos megjegyeznem, hogy minél kisebb és zsengébb terméseket sikerül beszerezned, a belőlük készített étel annál ízletesebb, és könnyebben fogyasztható lesz!
Okrás paradicsomos húsgolyók
0,5 kg darált hús (nálam pulyka)
1 nagy konzerv okra
1 kg egyforma méretű, kisebb burgonya
4 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma
1 citrom
korianderzöld (szárított volt itthon)
oregánó (szárított)
friss oregánó levelek
só
A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, meghámozzuk, félbe vágjuk.
A darált húst fűszerezzük, és belekeverjük a következőket: apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd átnyomott fokhagyma, korianderzöld (ha van), oregánó, reszelt citromhéj, só, bors, 2-3 ek olívaolaj. Majd
kicsit állni hagyjuk, kis gombócokat formálunk belőle, és forró sütőben 20-25 perc alatt, letakart teflon tepsiben elősütjük.
Az okrát kicsit megpároljuk, ízlés szerint citromlével ízesítjük.
A paradicsomokat és a maradék 1 gerezd fokhagymát apróra vágjuk, az újhagymát vékony karikákra szeleteljük. Kis serpenyőben kevés olívaolajon, só és bors hozzáadásával mártást főzünk belőlük (a paradicsomot nem szoktam meghámozni, mi szeretjük úgy, ahogy van).
Végül egy nagy tepsibe rendezzük a fél burgonyákat, az elősütött húsgolyókat, az okrát.
Forró sütőbe tesszük, és pirítani kezdjük.
Egy idő után (érzés szerint) ráöntjük a paradicsommártást.
Készre sütjük.
Tálaláskor megszórjuk friss oregánóval.
Az okra önmagában is kiváló köret rántva ás párolva egyaránt.
Párolt bámia
1 kg bámia, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 paradicsom, 1 evőkanál só, bors, vaj.
A zsenge bámia hüvelyt, a vöröshagymát és a héjától megtisztított paradicsomot felszeleteljük és a vajon, sózva, borsozva fél csésze vízzel puhára pároljuk. Szárnyasokhoz kitűnő.
De ajánlom megkóstolni a bolgár givecset is.
És savanyúságként is kitnő:
|