BANÁN-DINNYE
Ez a dinnyefajta a természet egyik ajándéka. A sárgadinnye fajtái között egy igazi különlegesség. Hosszúkás alakjával és erős illatával messziről "kikandikál" a többi gyümölcs közül.
Közép korai, narancssárga húsú. Jó betegség-ellenálló, erős növésű, A banándinnyét azonban leggyakrabban nem az illata, hanem egzotikus, hűsítő íze teszi kedvelt csemegévé a nyári forróságban.
Maximum 2 m-re fut. A magokat március elejétől vethetjük cserépbe, kb.1cm mélyen, kiültetés a szabadföldbe májustól.
Termesztése a melegebb területeken mindenhol sikeres.
Érdekesség:A dinnye elfogyasztása után hamarosan izgalmas dolgok történnek a belekben: milliónyi serény epesav- és enzimmolekula veszi körül a dinnye-karotinokat, amelyet A- vitaminná alakítanak át. Az újonnan keletkezett A- vitamin molekulák a bél falán keresztül fürgén a vérkeringésbe jutnak, onnan a májba, és a szervezet összes sejtjébe. Mindenhol kifejtik fiatalító hatásukat, így a csontokban, a fogakban, a szemben, a bőrben, a hajban és a körömben. Az A- vitamin különösen hatásosan védi a nyálkahártyákat a szabad gyökök káros működése, a vírusok és a baktériumok ellen.
|