DIVAT A LÓBAB ?
Latin neve: Vicia faba L.
Annak idején nagymamám veteményeskertje lóbabbal volt tele. Még a leves ízére is emlékszem, amit ebből a babból főzött. A kedvencem volt.
Méltatlanul mellőzük manapság ezt a zöldségfélét. Többet érdemelne. A magas fehérje tartalma miatt igen értékes kultúrnövény. Már az őseink is fogyasztották. Magyarországra kerülvén eleinte csak takarmánynövényként használták.
Egyetlen vadon élő rokona sincs, eredete máig nem tisztázott.
Amikor eldöntöttem, hogy szeretnék lóbabot ültetni, alig sikerült szert tennen egy pár szem lóbabra. De amit viszont elültettem az alig akart termőre fordulni. Mint kiderült, kiemelkedő termésre csak akkor számíthatunk, ha a fagyok elmúltával, amint rá tudunk menni a földre, elvetjük a magot. Fontos a korai vetés a jó terméseredményhez. A kisebb fagyokat is elviseli a növény. A többi babfélével egy időben ültetni már késő.
Csapadékos viszonyok között igénytelen a talajra.
Sajnos, nagyon sok kártevő kedveli ezért intenzíven kell védekezni rovar és gombaölő szerek kombinációjával.
Fehér színű fürtvirágzata 28 virágból épül fel, és igen mutatós. 60–100 cm magasra nő. A hüvelyek fajtára jellemző alakúak, felállók és 2-5 mag fejlődik ki bennük.
Ültessük hát bátran ezt a „retro” babfajtát, mert nem fogjuk megbánni.
Érdekesség: Olyan dolgok kapcsolódnak a lóbabhoz, hogy Pitagórász követői tiltották termesztését „mert benne vélték lakni az elhunytak lelkét”. Varro arról tájékoztat, hogy a papok azért nem fogyasztottak lóbabot, mert virágjában „baljós betűk” láthatók.
Fogyasztható salátaként, párolva, főzelékként stb. Zsengén akár nyersen is fogyasztható, rengeteg értékes tápanyagot, fehérjét, keményítőt, ásványi anyagokat és vitaminokat (A, B1, B2, C és PP) tartalmaz. Éretlen állapotban húsos hüvelye is ehető, később kiszárad és megbarnul.
A zsenge zöld babokat 15 perc főzés után lehet felhasználni, legjobb salátát készíteni belőle. Van, aki csak olívaolajjal locsolja le, lehet citromozni, borsozni, fantáziánk szerint sok módon elkészíthetjük. Vékonyra szelt, friss hagymát, paradicsomot, olívaolajat, kis fehérborecetet és durva tengeri sót használjunk a hideg saláta elkészítéséhez.
Egy másik lehetőség: A párolt, friss kakukkfűvel és fokhagymával ízesített lóbabot kínáljuk körítésnek ajánlott marhahús és héjában, tepsiben sült, rozmaringgal és fokhagymával ízesített burgonya mellé.
Egyiptomi lóbab főzelék (Ful Mudammas)
A gazdagok reggelije, a kereskedők ebédje, a szegények vacsorája.
Az étel ma Egyiptom egyik nemzeti ételének tekinthető.
A “Ful mudammas” egy egyiptomi lóbab főzelék, amit száraz lóbabból készítenek (a friss lóbabot, akárcsak a “fejtett babot” egyszerűbben, s gyorsabban készítik). Egyes vélemények szerint a recept eredete az ókori Egyiptomig, a fáraók koráig vezethető vissza, amit alátámaszt, hogy lóbabot már a 12. dinasztia (Kr.e. 1991-1786) síremlékeiben találtak, így minden bizonnyal fogyasztották is. Akadnak vélemények, miszerint a kopt keresztények ételeként terjedt el sokfelé, mint Egyiptom, Libanon, s más közel-keleti, északi-afrikai országok.
A “ful mudammas” elkészítéséhez a száraz lóbabot legalább egy napra beáztatjuk. A vizet többször cseréljük. Az áztatás befejeztével tegyük edénybe, öntsünk rá vizet és főzzük addig (10-15 perc), amíg elegendően megpuhul ahhoz, hogy a vizet leszűrve, a babszemekről a héjat egyenként eltávolíthassuk. A babot tegyük egy tálba.
Egy nagy fej hagymát finomra vágunk, 2-3 nagyméretű, napon érlelt paradicsomot felaprítunk. Háromnegyed csészényi vörös lencsét szűrőben, folyóvízzel lemosunk. Mindezeket a hozzávalókat, a hámozott lóbabot, a hagymát, a paradicsomot, a lencsét hideg vízben feltesszük főzni és a gyöngyöző forrásban lévő ételről folyamatosan leszedjük a habot. Ezt követően csökkentsük a hőmérsékletet és fedő alatt az ételt lassú főzéssel készítsük. (Számítsunk rá, hogy igen hosszadalmas lehet, amivel persze senki kedvét nem akarom elvenni, de erre az ételre időt kell szánni. A fedőt ne vegyük le.)
Ha elkészült, fogyaszthatjuk úgy, hogy a babszemek egészben maradnak, úgy, hogy részben összetörjük őket, s úgy is, hogy teljesen pépes legyen. A végén sózzuk, és extra szűz olíva olajjal, esetleg tisztított vajjal tálaljuk. paradicsom szósszal, fokhagymaszósszal, de napon szárított marhahússal (basturma), tojással is fogyasztják és előfordul, hogy lime-mal ízesítik, vagyis képzeletünk előtt meglehetősen szabad a pálya.
|