Vörös szeldelt levelű mustársaláta
A mustársaláták 1,5-2 hónapos tenyészidejű, 20-40 cm magasra növő, egynyári növények. Számos termesztett fajtájuk hatalmas forma- és színgazdagságot eredményez, mely segítségével akár a különféle ételtípusokhoz is megtalálhatjuk a megfelelő fajtánkat.
Termesztése: Érdemes félárnyékos helyen nevelni, mert ugyan kedveli a közvetlen napfényt is, a mi éghajlatunkra jellemző forró, száraz nyarakat nem viseli jól, hamar felmagzik, viszont a hűvösebb fekvésben hosszabb ideig biztosít friss leveleket. Érdemes rendszeresen öntözni is, mert a szárazság hatására erősen csípőssé válhat a levelek íze. Talajra nem különösebben igényes, de a jó vízáteresztő, tápdús talajokban díszlik a legszebben. Ideális tőtávolsága 10-15 cm.
Szaporítása: Magról szaporítjuk helybevetéssel, a magokat 4-5 mm mélységbe vessük március végén – április elején a végleges helyére. Gyors növekedése miatt akár jóval későbbi vetés esetén is sikerrel termeszthetjük. Cserépben, balkonládában is kiválóan működik.
Konyhai felhasználása: A friss zöld növényi részeket, virágrügyeket Ázsia szerte és Kelet-Európában is fogyasztják. Remek ízű levelei kiváló összetevői a különféle salátáknak, de szendvicsekben is ízletesek. A telt levelű változatokat töltike készítésére is használhatjuk. A dél- ázsiai konyha párolva, főzve is fogyasztja más levélzöldségekkel együtt, például spenóttal, görögszénával. Erős, borsos aromájához jól illik a paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma. Kínálhatjuk sonkához, sertéssülthöz, angolszalonnához. Jól mutat és ízesít a házi hamburgerben.
Összefoglalva tehát a mustársalátákkal rendkívül hamar szedhető és fogyasztható, sokrétűen hasznosíthatóm dekoratívan változatos küllemű zöldségfélét honosíthatunk meg a kertünkben, sőt, akár a virágcserépben is.
|