Lugasparika vagy korilla, latiniul: Cyclanthera pedata
Peruban "Caigua"
Próbáld ki! Termeld bátran és megfogod látni, hogy nagy suikerrel termeszthető a kiskertekben.
Jelenleg a Cyclanthera-nak mintegy 30 faja őshonos a mérsékelten meleg és trópusi Amerikában.
Jellemzően, az éretlen gyümölcsöt eszik főve, nyersen vagy pácolva salátaként. A korila finom íze hasonló a tökéhez. A gyümölcs egy nagy üreg, amelyben fekete magokat fejleszt, és ez lehet tölteni más élelmiszerekkel.
A préselt gyümölcsnek a leve ajánlott a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, mandulagyulladás, érelmeszesedés, keringési problémák, és cukorbetegség kezelésére.
Ez a főként Dél-Amerikai növény hazánkban még ismeretlen, de itt is sikeresen termeszthető zöldségnövény. A magokat 2-3 cm mélyen kel elvetni, és földet kikelésig nedvesen kell tartani. A növények támaszték mellé május végén már kiültethetők szabad földbe. Apró jelentéktelen sárga virágai júliusban nyílnak, majd meg jelennek a paprikaszerű termések, amiket fogyasztásra 4-5 cm nagyságban kell leszedni, mert később kevésbé finom.
Nálunk leginkább lugaspaprikának hívják, pedig ez egy tökféle, mert a kabakosok családjába tartozik. Amellett hogy jó ízű saláta készíthető belőle, nem utolsó takaró növényként sem. Gyorsan, nagy területeket képes befutni, megnő akár 4-5 méterre is. A jelentéktelen kis virágok nagyon halvány sárga színűek és mámorító illatúak.
Tipp! Recept:
A növényt alaposan mossuk le. A fiatal terméseket magvastól vékony karikákra szeleteljük fel. Az érettebb termésekből szedjük ki a magokat és úgy karikázzuk fel. Apró cikkekre vágjunk fel koktél paradicsomot, és zöldpaprikát. Készítsük el a saláta levét. Egy edénybe tegyünk vizet, kevés sót, ízlés szerint cukrot, ecetet, egy kevés kapor levelet, amit apróra felvágtunk. Amikor minden elolvadt a vízben, tegyük bele a feldarabolt zöldségféléket, keverjük jól össze. Tegyük a hűtőbe, egy kicsit hadd érlelődjön. Húsokhoz kiváló savanyúság.
|