MÁRIATÖVIS
Kaptam egy csomag máriatövis magot. Elültettem. Rövid idő múlva, egy mutatós levelű növénnyé nőtte ki magát.
Utána jártam és megtudtam, hogy az emberek számára egy nagyon fontos növényt nevelgetek a kertemben. Igaz, megközelíthetetlen úgy szúr, de rendkívüli előnyökkel jár a fogyasztása.
Habár én házi módszerekkel nem hiszem, hogy tudok vele mit kezdeni, így hát nézegetem ezt a különleges növényt.
Levelei híján vannak a klorofilnak, ezért ilyen szép márványozottak.
De a lényeg a termésfalban van, mert ott halmozódnak fel a flavonidok: szilimarin (szilibin) és a szilidianin, olajában pedig a linolsav.
Általában a növény érett magját hasznosítják, de szárított formában a föld feletti leveles hajtásrésze is felhasználható.
Betakarítás optimális ideje július közepén van, ha az elsőrendű oldalhajtások fészekvirágzatain a buroklevelek megszáradtak és a fészekvirágzatok közepe fehéredni kezd, a fényes bóbita már látszik. A termések ekkorra barnák, kemények, könnyen csépelhetőek.
Mire jó?
A szilimarin (és vegyületei) antioxidánsként, védi a májat. Fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav, illetve a fehérjeszintézist is.
Heveny májgyulladásban, májzsugorodással járó betegségekben alkalmazzák, valamint gyógyszerek okozta májkárosodás kezelésére, megelőzésére kiváló szer. Képes újra regenerálni a májat. Hatására az elöregedett, elhalt májsejtek helyett egészséges, új sejtek jönnek létre.
Magok egész évben rendelhetők.
|