Hogy miért ültess citromfüvet?
Mert egy kiváló házi csodaszer, megnyugtatja a testet és a lelket. Mindig kéznél kell lennie.
Ha megfáztál, ha ideges vagy, ha magas a vérnyomásod. Frissen és szárítva. De kéznél legyen, ha egyszerűen csak egy limonádéra szomjazol.
Cserépben, balkonládában is nevelhetjük, akár a konyhaablakban is.
30-–70 cm magasra nő, levelei keresztben átellenesen állnak. Enyhén nyugtató hatású levelei citrom illatúak. Földalatti gyöktörzsből nőnek ki a hajtások.Tőosztással szaporítják, de magról is szaporítható. Csírázásához hideghatás szükséges. A kertből kiirthatatlan. Árnyék, félárnyék tűrő. Kedveli a nyirkos talajt.
Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz (Herpes simplex) helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény.
Megfázás, influenza esetén izzasztásra használható. Emésztésjavításra étkezés előtt fogyasszanak belőle egy csészényit. Ha alvási problémákra isszuk, este lefekvés előtt tanácsos egy langyos csésze teát elkortyolgatni. Szívidegeinket, agyunkat, idegrendszerünket is erősíti, valóban igaz tehát, hogy meghosszabbítja életünket!
A fürdőhöz: oldj fel 100 gramm citromfüvet egy liter forró vízben. 10 perc után szűrd le és keverd langyos kádvízbe.
Melissa a latin neve a növénynek.
Virágában különösen sok a nektár ezért mézfűnek is hívják.
Meleg, napos helyen érzi jól magát. Április elején magról vetik vagy májusban palántázzák.
Citromfűszörp
Hozzávalók:
1 kg cukor
1 liter víz
2 citrom
3 maroknyi citromfű
Elkészítés: A cukorból és vízből szirupot készítünk. Kihűtjük, majd belereszelünk 2 citrom héját és hozzáadjuk a citromfüvet. 1 éjszakát állni hagyjuk, majd másnap hozzáadjuk a citromok levét, és a szörpöt átszűrjük. Vízzel hígítva, citromkarikákkal, jégkockával kiváló hűsítő.
Alkalmazása – fűszerként
A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbet, tea, vermut és vaníliapuding díszítésére és ízesítésére is.
|