Canestrino di Lucca azaz - a luccai kosár
Mind az ellenállóságát, mind a terméshozamát tekintve egy csoda. Nem véletlen, hiszen olasz. Nagy hagyománya van ennek a fajtának a luccai családi kertekben. Már-már a hibrid bordás fajták kezdték kiszorítani a piacról, de hála néhány őrző gazdálkodónak, akik átadták a magokat, ezzel megmentették ezt a fajtát, és végül 2015-ben bejegyezték a Toszkán régió biodiverzitási nyilvántartásába.
Az eredeti Canestrinon található két esztétikai tökéletlenség, ami megkülönbözteti a hibridtől és védjegynek tekinthető. A bogyó felső része a szárnál még teljesen érett állapotban is zöld marad valamint a csészelevelek alatt megjelenő apró repedések tanúsítják, hogy egy „vero” ízig-vérig olasz Canestrino-val állunk szemben. Igazán izmos 170-180 cm-re növő szárrészen erős kocsányok tartják a bogyókat.
Amelyeknek súlya akár fél kg is lehet. A magas cukortartalomnak és az alacsony savtartalomnak köszönhetően íze édes. Az illata intenzív. A termés belseje cellás elrendezésű, így remekül tölthető.
|