Tök
2014.01.27. 13:35
Cucurbita pepo vagyis tök, de magyar nép hívja dinkának is.
Egy kis tökmustrával a kertemben, fedezzük fel ezt a sokszínű zöldséget:
Kertem ékessége a kobakosok közül: A pettyes hébér:
Ezt a felfutó díszes töknövényt méltán sorolhatjuk a házikertek különleges, rendkívül díszes növényei közé.Indája 2-3 m-re kúszik, levele kerek, finom, kissé bolyhos. Megszárított termésből nagyon hasznos és dekorációs anyag pl: vizes edényt, merőkanalat, borlopót és más háztartási edényeket, valamint madáretetőket, dísztárgyakat, lámpákat és hangszereket. Magról könnyen szaporítható.
10 db mag/350 Ft
Kolbásztök:
A 3-4 m magasra futó indán csüngő, 1,5-2 m hosszú, vékony kolbásztök, amelyből ha egy darabkát levágunk - mint a mesebeli kolbászkerítés -, újból kinő. A felfutó tökök beérett termései kiváló díszítő- és használati cikkek. A kolbásztökből zsenge korában nagyszerű ételek készíthetők. Nagyon jól mutatnak a hosszú csüngő tökök fára felfuttatva.
10 db mag/350 Ft
Olajtök:
Érdekessége és értéke, hogy zöldes színű magjának nincs héja, 35-45% jó minőségű növényi olajat, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Az olajtök magját április végén vetjük el és betakarítása 150-170 nap múlva időszerű.
Érdekesség: A tökmagolaj készítésének fázisai: miután kivájjuk, a tökből a magokat először köpesztjük, a darálást követően trotyogtatjuk, pörköljük, és a legvégén ütjük. Ilyen egyszerű. Ki ne tudná megcsinálni!?
Szótár:
Köpeszteni: lehántani a héját
Trotyogtatás:a ledarált masszát kis vízzel és kevés sóval összegyúrni / Laár András nyomán./
Ütni: sajtolni
2 kilogramm tökmagból kb.: ½ liter olajunk lesz.
10 db mag/350 Ft
Kertem különlegessége: A Luffatök vagy szivacstök
Az indiai luffatök pedig ingázó, tömzsi terméseivel ragad meg bennünket. Zsenge terméséből savanyúság, az érettből szivacs, szűrő készíthető. A talaj iránt kevésbé igényes. Ősszel az érett termések teljes kiszáradása után a külső, bőrszerű héj eltávolításával, előtűnik a rostos világosbarna szivacs. Az érett termésekből nyert száraz rostokból szivacs, törülköző, talpbetét készíthető.
10 db mag/350 Ft
Hokkaido tök
Kerek, élénk narancssárga héjú sütő tök. A húsa szintén narancssárga, dió aromájú. intenzív édes ízével igazán különleges élményt nyújt. A megsütött tök héja is elfogyasztható. Ha szeptemberben vagy októberben szedjük fel, februárig is tárolható. “Az év utolsó zöldsége igazi vitaminraktár.
10 db mag/350 Ft
Acron squash vagyis a makktök
Egy ovális téli tök bordázott, sötétzöld vagy sárga héjjal és enyhén édes, narancsos hússal.
A konyhai felhasználása Amerikában ennek a fajtának a legdivatosabb.
Népszerű a mérete miatt is félbe vágva ebben készítik a töklevest, különbözőképpen töltik, és sütik a klasszikus formában is. A héjának a keménysége mindezekhez pont megfelelő.
Dísztök
Mivel a tökfélék közeli rokonságban állnak egymással, ezért természetes körülmények között, ha több faj is van a kertünkben, akkor előfordul, hogy kereszteződnek. És ha ezt a dísztökök esetében hagyjuk, akkor különleges forma és színvilágú tököket nyerhetünk.
10 db mag/350 Ft
Kerek cukkini:
Kerek kobak-termésének színe a világoszöld. Rendkívül változatosan elkészíthető, a legtöbb diétás étrendben felhasználható. Nem okoz puffadást, mint a rost gazdag ételek többsége, ráadásul igen csekély az energiatartalma, így a súlycsökkentő diéták ételeiben a "tömeget adó" hozzávaló lehet.
10 db mag/350 Ft
Tipp: A tökféléket is termeszthetjük palántáról, ha korán szeretnénk termést, de vigyázzunk a gyökereire, mivel nem bírja az átültetést. Vessünk 2-3 szem magot poharakba március-áprilisban és május végén ültessük ki a szabadba a palántákat.
Én a helybevetés javaslom, melyre a májusi fagyok elmúltával kerülhet sor.
Hajtásaikon külön fejlődnek először a hím és később a női virágok. A megfelelő terméshozamhoz a női virágok megtermékenyülése szükséges, amely normális körülmények között a méheknek és más rovaroknak köszönhetően meg is történik, de előfordulhat, hogy a rossz idő miatt, vagy mert üvegházban, fóliasátorban van a növény, a természetes virágbeporzás elmarad, vagy nem elégséges.
Ilyenkor bele kell avatkozni a természet dolgába és rásegíteni a beporzásra. Válasszunk ki egy kinyílt, de aránylag friss porzós virágot, majd szakítsuk le a száráról, szedjük le a sziromleveleit, hogy a porzója szabaddá és jól hozzáférhetővé váljon, és érintsük ezt hozzá a női virágok bibéjéhez, vagy egy finom ecsettel, vattás pálcikával juttassunk virágport a porzóról a bibére. Így a bibére biztosan fog virágpor kerülni, ami megtermékenyíti a magkezdeményeket, és elindít egy olyan folyamatot a növényben, melynek hatására a gyümölcskezdemény majd megfelelően és egyenletesen kifejlődik.
|