Ibolya
2012.05.17. 22:28
Az ehető ibolya
Erről a kicsi tavasz hírnökről nekem személy szerint nem csak a természet ébredése, hanem a kedvenc uralkodónőm Sisi jut eszembe.
Neki ugyan is az egyik szeretett csemegéje volt a kandírozott ibolya, amit személyesen kéretett Hofburgba a most már 225 éves Demel cukrászdából, mindemellett Demel Úr ibolya sörbetje is Erzsébet királyné kedvencei közé tartozott.
A Bécsben ma is működő Demel cukrászda honlapján megtalálható a kandírozott ibolya korhű kiszerelésben, ahogyan ano Sisinek szállították.
A kandírozott ibolya házilag is könnyen elkészíthető: A száraz, megbízható helyről (úgy értem, nem út mellett szedett) beszerzett ibolyát félig felvert tojásfehérjében forgasd meg a szár segítségével, majd hempergesd porcukorba. Végül a csípd le a szárakat és napon szárítsd a virágokat.
Salátákba, gyümölcssalátákba, torták, édességek díszítésére kiváló akár nyersen, akár kandírozva. Limonádét, frissítő italokat vagy akár könnyedebb, gyümölcsös koktélokat tehetünk izgalmasabbá beledobott ibolyával. Ahogy a rózsaszirmokat, ezt is jégkockába vagy zselébe zárhatjuk.
Keleti tejberizs ibolyával
Hozzávalók:
125 g rizs, ½ l tej, vaníliaaroma, ½ tk. őrölt kardamom, 80 g cukor, 4 lap zselatin, 2 ek. rózsavíz, 3 dl tejszín, 50 g sótlan pisztácia, kandírozott rózsa- és ibolyaszirom.
A tejet kardamommal, vaníliával fűszerezzük, cukorral édesítjük, felfőzzük, és kb. 35 perc alatt puhára főzzük benne a rizst.
A zselatint 5 percig hideg vízben áztatjuk, kinyomkodjuk, és a rózsavízzel a tejberizshez adjuk. Hidegen tartjuk, amíg elkezd megdermedni. A tejszínt habbá verjük, és 1 ek. tört pisztáciával a rizshez adjuk.
Egy formát (kb. 1 liter űrtartalmú tálat) fóliával (folpakkal) kibélelünk, és beleöntjük a tejberizst. 6 óra hosszan hidegen dermesztjük. Miután megdermedt, kiborítjuk a formából, és lehúzzuk róla a fóliát. Rózsa- és ibolyaszirommal, pisztáciával díszítem.
|